Məlumat

Niyə ən böyük pişiklər canidlərdən daha böyükdür?

Niyə ən böyük pişiklər canidlərdən daha böyükdür?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Ən azı iki növ, pələng və şir, ən böyük canavarlardan çoxlu (ən azı iki dəfə və yəqin ki, 3 və ya 4) dəfə böyük olduğu halda, canavardan daha böyük itə bənzər məxluq yoxdur, məni təəccübləndirir. Düşünürəm ki, bunun ov üslubu, paketlər və fərdi ovçularla əlaqəsi var, baxmayaraq ki, şirlər bəzən qrup halında hücum edirlər. Mən demirəm ki, var olmaq istərdim, amma niyə 400-500 kiloluq bir canavar kimi bir şey yoxdur?


Niyə it cinsləri çox fərqli görünür, amma pişiklər yox

Ancaq pişik cinsləri arasındakı nüanslar damazlıq itlər arasında heyrətamiz fiziki fərqlərlə müqayisədə solğundur. Corgis və dachshunds qısa ayaqlı və kütdür, uzunsov, kök bədənə malikdir, tazı və qamçı isə hündür, arıq və ayaqlıdır. Mastiflər 100 lbs-dən çox çəkə bilən qısa saçlı bruiserlərdir. (45 kiloqram) və kütləvi, güclü sinə və çənələrə malikdir. Bu arada, zərif maltalılar və şih-tzuların uzun, axan saçları var və onları çantada daşımaq olar.

Nə üçün damazlıq pişiklər it cinsləri kimi bədən ölçüsü və formasında eyni ekstremalları göstərmirlər? [Şəkillər: Çempion pişiklər heyrətləndiricidir]

Pişik həvəskarları Assosiasiyasının (CFA) məlumatına görə, hazırda ABŞ-da 42 tanınmış pişik cinsi var. İtlərə gəldikdə, Amerika Kennel Klubu (AKC) 190 cinsi tanıyır, baxmayaraq ki, beynəlxalq təşkilat Féération Cynologique Internationale (FCI), həmçinin Ümumdünya Köpək Təşkilatı kimi tanınan, 340 it cinsini tanıyır.

Missuri Universitetinin Baytarlıq Tibb Kollecinin professoru Leslie Lyons Live Science-a bildirib ki, evləşdirilmiş növlərdə cinslər müəyyən xüsusiyyətlərə malik heyvanları ardıcıl olaraq istehsal etmək üçün selektiv yetişdirmə yolu ilə zamanla diqqətlə izlənilən və manipulyasiya edilən nəsilləri təmsil edir.


‘Massive’ pişiyi bir dəfə daxili Şimal-Qərbdə gəzdi, professor Qonzaqanın həmmüəllifi olduğu araşdırma tapdı

Bir pişik təsəvvür edin. İndi təsəvvür edin ki, pişiyin çəkisi 900 kiloqramdır və kərgədan boyda şeylər yeyir.

Qismən Qonzaqada biologiya üzrə dosent Con Orcuttun rəhbərlik etdiyi araşdırmaya görə, Garfilddən çox uzaqda olan bu yeni kəşf edilmiş qılınc dişli pişik növü 5-9 milyon il əvvəl Şimal-Qərbdə və Şimali Amerikanın digər hissələrini gəzib. Universitet.

Machairodus lahayishupup (mah-CHI-rho-duss lah-HIGH-ees-hoop-oop) olaraq təyin olunan pişiyin orta hesabla təxminən 600 funt ağırlığında olduğu təxmin edilir və 4500 funtdan çox olan ovunu öldürə bilərdi. Tapıntılar bu ayın əvvəlində “Journal of Mammalian Evolution” jurnalında dərc edilib.

Machairodus, Asiya, Avropa və Şimali Amerika da daxil olmaqla yerlərdə yaşayan böyük qılınc dişli pişiklər cinsidir. Növün adı üçün Orcutt, tədqiqatın həmmüəllifi Conatan Calede ilə birlikdə Umatilla Hind Qoruğunun Konfederasiya Qəbilələri ilə tədqiqatla təhlil edilən bir sümük nümunəsinin qəbilə torpağında necə tapıldığını tanımaq üçün işləmək istədiklərini söylədi.

Müvafiq olaraq, lahayişupup köhnə Cayuse dilində iki sözün birləşməsidir: “lahayis” “qədim”, “hupup” isə “vəhşi pişik” deməkdir.

"Bu şey böyükdür" dedi Orcutt. “Çünki biz onu yalnız hissə-hissə bildiyimiz üçün onun dəqiq ölçüsünü təyin etmək bir az çətindir, lakin orada indiyə qədər yaşamış ən böyük pişiklər var. O, şübhəsiz ki, eyni ölçü diapazonundadır və yəqin ki, ən böyük canlı pişik kimi bu gün qeydə alınan ən böyük pələnglərdən bir qədər böyükdür. O, indiyə qədər yaşamış ən böyük pişik üçün yarışır."

Tədqiqatçılar yeni növün təxminən 10.000 il əvvəl nəsli kəsilmiş qılınc dişli pişik olan Smilodonun qədim qohumu olduğuna inanırlar. Smilodon qalıqları Kaliforniyadakı La Brea Tar Çuxurlarında tapılıb.

Paleobiologiya üzrə mütəxəssis Orcutt bildirib ki, yeni pişik, Smilodon kimi, şir, pələng və panter kimi pişiklərdən ayrı, əsasən nəsli kəsilmiş alt ailənin bir hissəsidir. Ohayo Dövlət Universitetinin məlumatına görə, tədqiqat zamanı təhlil edilən humerus fosillərinin ən böyüyü 18 düymdən çox uzunluqda və 1,7 düym diametrdə idi.

Müqayisə üçün deyək ki, orta müasir yetkin erkək aslanın humerusunun uzunluğu təxminən 13 düymdür.

“Ya bu nəhəng bədən ölçüsünün hər qitəsində təkrarlanan müstəqil təkamülün çox maraqlı bir nümunəsi var ki, bu da kifayət qədər hiperixtisaslaşdırılmış ov üsulu olaraq qalır, ya da bizim bu qitələrin hamısına səpələnmiş bu nəhəng qılınc dişli pişiyimiz var”, - Kalede, Ohayo Dövlət Universitetinin təkamül, ekologiya və orqanizm biologiyası kafedrasının dosenti bu barədə açıqlama verib. "Maraqlı paleontoloji sualdır."

Təxminən 2007-ci ildə Orcutt Oreqon Universitetinin Təbiət və Mədəniyyət Tarixi Muzeyində işləyən aspirant idi.

O, muzeyin anbarında qalıqları inventarlaşdırarkən kolleksiyanın pişik sümüyü kimi təyin etdiyi “nəhəng” qol sümüyünün bir hissəsini gördü. Orcutt əvvəlcə buna şübhə ilə yanaşdı.

“Biz onun Oreqon şərqində o dövrdən çox yayılmış bir kərgədan olması ehtimalını nəzərdən keçirdik. Şimali Amerikada ilk həqiqi ayılar o vaxtlar ortaya çıxır” dedi. “Ancaq siz bunları digər nümunələrlə müqayisə etməyə başlayanda məlum olur ki, bu, mütləq bir pişikdir. Bu, sadəcə olaraq nəhəng bir pişikdir."

Tapıntı Orcutt-a ilişib qalsa da, aspirant və daha sonra professor kimi məsuliyyətlər hər hansı əhəmiyyətli araşdırmanı arxa planda qoydu.

Ancaq sonrakı illərdə o, daha çox parça ilə qarşılaşdı. Bunlar arasında əsas Aydaho Təbiət Tarixi Muzeyində alt çənə idi Orcutt dişlərin əksər məməliləri müəyyən etmək üçün tarixən vacib olduğunu söylədi.

Bu günə qədər tədqiqatçılar Oreqon, Aydaho, Kaliforniya və Texasdakı dörd muzeydə olan yeddi sümük nümunəsini tapıb və bu pişiklə əlaqələndiriblər.

Buraya 2017-ci ildə aşkar edilmiş bir qol sümüyü Orcutt və üç Gonzaga bakalavr tələbəsi daxildir. Komanda bu sümüyü tarladakı ilk günlərində Pendletonun bir qədər kənarındakı federal ərazidə tapdı, Orcutt dedi.

"Həmin ilk gündə hər hansı bir fosil olsa xoşbəxt olardım" dedi. "İlk tapdığımız şeyin illərdir düşündüyüm bu pişik olması daha yaxşı idi."

Orcutt, kəşflər haqqında ilk dəfə təxminən dörd il əvvəl aspiranturada onun ofis yoldaşı olan Calede ilə əlaqə saxladığını söylədi.

Yalnız COVID-19 pandemiyasına qədər ikisinin düzgün analiz üçün vaxtı olmadı. Orcutt, Machairodus lahayishupup sümük nümunələrinin iki ölçülü modellərini digər növlərinki ilə müqayisə etmək üçün proqramdan istifadə edərək, Calede'nin bunda mühüm rol oynadığını söylədi.

"Onların unikal forması və ölçüsü bizə onların artıq məlum olan hər şeydən çox fərqli olduğunu söylədi" dedi Calede. "Başqa sözlə, bu sümüklər bir növə aiddir və o növ yeni bir növdür."

Nəşr edilən araşdırma ilə Orcutt, tədqiqatçıların bu yay bəzi əsas sualları nəzərə alaraq daha çox sahə işi üçün şərq Oreqona qayıtmağa ümid etdiyini söylədi.

Xüsusilə, bu pişiklər ətraf mühitlə necə qarşılıqlı əlaqədə idilər? Və niyə bu qədər böyüdülər?

"Nə tapacağımız barədə heç bir fikrim yoxdur, amma əminəm ki, tapdığımız hər şey hələ konseptuallaşdıra bilmədiyim yeni suallara ilham verəcək" dedi Orcutt. "Paleontologiyanın əyləncəli tərəfi odur ki, nə tapacağınızı heç vaxt bilmirsiniz və bunun hansı sualları doğuracağını heç vaxt bilmirsiniz."

Yerli jurnalistika vacibdir.

Aşağıdakı asan seçimlərdən istifadə edərək qəzetdə bir neçə müxbir və redaktor vəzifələrinin xərclərini kompensasiya etməyə kömək edən The Spokesman-Review-in Şimal-Qərb Keçidləri icma forumları seriyasına birbaşa verin. Bu sistemdə emal edilən hədiyyələr vergidən çıxılmır, lakin əsasən milli uyğunluq-qrant fondlarını almaq üçün lazım olan yerli maliyyə tələblərinə cavab vermək üçün istifadə olunur.


Pələnglər harada yaşayır və nə yeyirlər

Vəhşi pələnglər Asiyada yaşayır. Sibir pələngi kimi daha böyük alt növlər Rusiyanın şərqi və Çinin şimal-şərqi kimi şimal, daha soyuq ərazilərdə yaşamağa meyllidirlər. Daha kiçik alt növlər Hindistan, Banqladeş, Nepal, Butan, Myanma, Laos, Kamboca, Vyetnam, Malayziya və İndoneziya kimi cənub, daha isti ölkələrdə yaşayır.

San Dieqo Zooparkının məlumatına görə, alt növdən asılı olaraq, pələnglər müxtəlif mühitlərdə, o cümlədən quraq meşələrdə, su basmış manqrov meşələrində, tropik meşələrdə və tayqada (iynəyarpaqlı ağacları olan soyuq meşə) yaşayır.

Bütün pələnglər ətyeyən heyvanlardır. Pələnglərin pəhrizinin çox hissəsi donuzlar, marallar, kərgədanlar və ya fil buzovları kimi böyük yırtıcılardan ibarətdir. Pələnglər ovlarını öldürmək üçün çənələri ilə heyvanın boynunu sıxaraq onu boğurlar. Pələngin köpək dişlərində təzyiq hiss edən sinirlər var, buna görə də WWF-nin məlumatına görə, o, ovuna ölümcül dişləməni harada çatdıracağını dəqiq bilir. National Geographic-ə görə, pələnglər şiddətli ovçu olsalar da, uğursuzluğa düçar deyillər, çünki ovlarının yalnız 10%-də uğur qazanırlar.


İçindəkilər

"Yaquar" sözündən yaranıb iaquara, Braziliyanın yerli dillərindən birində canavardan böyük olan vəhşi xallı pişik üçün nəzərdə tutulmuş söz. [2]

Onca Portuqal adından götürülmüşdür onça Braziliyada vaşaqdan böyük olan xallı pişik üçün. [3] Qayanadakı yerli xalqlar bunu adlandırırlar jaguaret. [4] "Pantera" sözü klassik latın dilindən götürülüb panthera, özü qədim yunan dilindən panthēr (πάνθηρ). [5]

Taksonomiya

1758-ci ildə Karl Linney öz əsərində yaquarı təsvir etmişdir Sistem Təbiət və ona elmi ad verdi Felis onca. [6] 19-20-ci əsrlərdə bir neçə yaquar tipli nümunələr yarımnövlərin təsviri üçün əsas təşkil etmişdir. [7] 1939-cu ildə Reginald Innes Pocock bu nümunələrin coğrafi mənşəyi və kəllə morfologiyası əsasında səkkiz alt növü tanıdı. [8] Pokokun onların subspesifik statusunu tənqidi qiymətləndirmək üçün kifayət qədər zooloji nümunələrə çıxışı yox idi, lakin bir neçəsinin statusu ilə bağlı şübhələrini ifadə etdi. Onun işinin daha sonra nəzərdən keçirilməsi yalnız üç alt növün tanınmasını təklif etdi. -nin təsviri P. o. palustris fosil kəllə əsasında qurulmuşdur. [9]

2005-ci ilə qədər doqquz alt növ etibarlı taksonlar hesab edilmişdir. [7]

  • P. o. onca (Linnaeus, 1758) Braziliyalı yaquar idi. [6]
  • P. o. Peru (De Blainville, 1843) Perudan olan yaquar kəlləsi idi. [10]
  • P. o. hernandesii (Grey, 1857) Meksikadakı Mazatlandan olan yaquar idi. [11]
  • P. o. palustris (Ameghino, 1888) Argentinanın Kordova rayonundakı Sierras Pampeanas bölgəsində qazılmış yaquar çənə qalığı idi. [12]
  • P. o. mərkəzi (Mearns, 1901) Kosta Rikanın Talamanka şəhərindən olan erkək yaquarın kəlləsi idi. [13]
  • P. o. qızılmani (Mearns, 1901) Meksikanın Campeche şəhərindəki Yohatlandan yaquar dərisi idi. [13]
  • P. o. paraguensis (Hollister, 1914) Paraqvaydan olan erkək yaquarın kəlləsi idi. [14]
  • P. o. arizonensis (Qoldman, 1932) Arizona ştatının Cibcue yaxınlığından olan erkək yaquarın dərisi və kəlləsi idi. [15]
  • P. o. veraecrucis (Nelson və Qoldman, 1933) Meksikadakı San Andrés Tuxtladan olan erkək yaquarın kəlləsi idi. [16]

Reginald Innes Pocock yaquarı cinsə yerləşdirdi Panthera və bəbirlə bir sıra morfoloji xüsusiyyətləri paylaşdığını müşahidə etdi (P. pardus). Buna görə də, onların bir-biri ilə ən sıx əlaqəli olduğu qənaətinə gəldi. [8] Morfoloji və genetik tədqiqatların nəticələri populyasiyalar arasında şimal-cənub klinik variasiyasını göstərir, lakin subspesifik fərqləndirmə üçün heç bir dəlil yoxdur. [17] [18] Cənubi Amerikadan alınan 84 yaquar nümunəsinin DNT analizi Kolumbiyada yaquar populyasiyaları arasında gen axınının keçmişdə yüksək olduğunu ortaya qoydu. [19] 2017-ci ildən etibarən yaquar monotipik bir takson hesab olunur. [20]

Təkamül

Felidaelərin təkamül radiasiyası 14,45-8,38 milyon il əvvəl və Asiyada 16,76-6,46 milyon il əvvəl Miosenin sonunda başlamışdır. [21] [22] Buludlu bəbir (Neofelis nebulosa) Felidae cinsinin ortaq əcdadından genetik olaraq ayrılan ilk pişikdir. [23] [24] [25] nin genetik nəsli Panthera 9,32 ilə 4,47 milyon il əvvəl [21] və 11,75 ilə 0,97 milyon il əvvəl arasında ayrıldığı təxmin edilir. [22]

Yaquarın Amerika qitəsinə erkən pleystosendə bir vaxtlar Berinq boğazını keçən quru körpüsü olan Berinqiya vasitəsilə daxil olduğu güman edilir. 37 yaquarın mitoxondrial DNT analizinin nəticələri göstərir ki, növlərin 510.000 ilə 280.000 il əvvəl təkamülü var. [17]

Nəsli kəsilmiş yaquar alt növünə aid ən qədim fosil qalıqları Panthera onca AugustaPanthera onca mesembrina Şimali və Cənubi Amerikada qazıntılar indiyə qədər təxminən 130.000 il əvvəl Son buzlaqlararası dövrə aiddir. [26]

Yaquar yığcam və yaxşı əzələli bir heyvandır. Bu, Amerika qitəsinin ən böyük pişiyi və dünyada üçüncü ən böyük pişikdir, ölçüsünə görə yalnız pələng və aslan tərəfindən aşılır. [9] [27] [28] Onun örtüyü solğun sarıdan qara və ya qırmızı-sarıya qədər dəyişir, qarın hissələri isə ağımtıldır. Xəz yan tərəfdən rozetlərlə örtülmüşdür. Ləkələr və onların formaları müxtəlifdir: rozetlərdə bir və ya bir neçə nöqtə ola bilər. Baş və boyundakı ləkələr, quyruqdakılar kimi, ümumiyyətlə möhkəmdir, burada birləşərək bir bant meydana gətirə bilər. [9] Bu naxışlar sıx bitki örtüyü və yamaq kölgələri olan ərazilərdə kamuflyaj rolunu oynayır. [29] Meşələrdə yaşayan yaquarlar çox vaxt açıq ərazilərdə yaşayanlardan daha tünd və xeyli kiçik olurlar, bu, ehtimal ki, meşə ərazilərində daha az sayda böyük, ot yeyən ov olduğuna görədir. [30]

Yaquar bəbirə çox bənzəsə də, o, ümumiyyətlə daha möhkəmdir, daha qalın ayaqları və daha kvadrat başı ilə. Yaquar paltosunun üzərindəki rozetlər daha böyük, daha tünd, sayca azdır və ortada kiçik bir ləkə ilə daha qalın xətlərə malikdir. [31] Pələng və aslandan sonra bütün felidlər arasında üçüncü ən yüksək dişləmə qüvvəsi ilə güclü çənələrə malikdir. [32] Köpək ucunda orta dişləmə qüvvəsi 887.0 Nyuton, dişləmə qüvvəsi isə 118.6-dır. [33] 100 kq (220 lb) yaquar köpək dişləri ilə 4,939 kN (1,110 lbf) və karnasyal çentikdə 6,922 kN (1,556 lbf) güclə dişləyə bilər. [34]

Yaquar çiyinlərində 68 ilə 75 sm (26,8 ilə 29,5 düym) arasındadır. [35] Onun ölçüsü və çəkisi əhəmiyyətli dərəcədə dəyişir: çəkilər normal olaraq 56–96 kq (123–212 lb) aralığındadır. Fövqəladə böyük erkəklərin çəkisi 158 kq (348 funt) qədər qeydə alınıb. [36] [37] Ən kiçik dişilərin çəkisi təxminən 36 kq (79 funt) təşkil edir. [36] Cinsi dimorfdur, dişilər adətən kişilərdən 10-20% kiçikdir. Burundan quyruğun altına qədər olan uzunluq 1,12 ilə 1,85 m (3 fut 8 düym ilə 6 fut 1 düym) arasında dəyişir. Quyruğunun uzunluğu 45 ilə 75 sm (18 ilə 30 düym) arasındadır və bütün böyük pişiklərin ən qısasıdır. [36] [38] Onun əzələli ayaqları digərlərinin ayaqlarından qısadır Panthera oxşar bədən çəkisi olan növlər. [31]

Regionlar və yaşayış yerləri arasında ölçüdə əlavə dəyişikliklər müşahidə edilmişdir, ölçülər şimaldan cənuba doğru artmağa meyllidir. Mərkəzi Meksikanın Sakit okean sahilindəki Chamela-Kuixmala Biosfer Qoruğundakı yaquarların çəkisi təxminən 50 kq (110 funt) idi ki, bu da dişi puma boyda idi (Puma concolor). [39] Venesuela və Braziliyadakı yaquarlar daha böyükdür, orta çəkiləri kişilərdə təxminən 95 kq (209 lb), qadınlarda isə təxminən 56-78 kq (123-172 lb) təşkil edir. [9]

Rəng dəyişkənliyi

Melanistik yaquarlar qara panterlər kimi də tanınır. Qara morf ləkəli olandan daha az rast gəlinir. [40] Qara yaquarlar Mərkəzi və Cənubi Amerikada sənədləşdirilmişdir. Yaquarda melanizm melanokortin 1 reseptor genində delesiya nəticəsində yaranır və dominant allel vasitəsilə miras alınır. [41]

2004-cü ildə ilk qara yaquar Meksikadakı Sierra Madre Occidental-da kamera tələsi ilə çəkilib. [42] Qara yaquarların fotoları həmçinin Kosta Rikanın Alberto Manuel Brenes Bioloji Qoruğunda, Kordilyera de Talamanka dağlarında, Barbilla Milli Parkında və Panama şərqində çəkilib. [43] [44] [45] [46]

Hazırda yaquarın əhatə dairəsi Meksikadan Mərkəzi Amerikadan Cənubi Amerikaya, o cümlədən Amazon Braziliyasının çox hissəsini əhatə edir. Onun sırasına daxil olan ölkələr Argentina, Beliz, Boliviya, Kolumbiya, Kosta-Rika, xüsusən Osa yarımadasında, Ekvador, Fransız Qvianası, Qvatemala, Qayana, Honduras, Nikaraqua, Panama, Paraqvay, Peru, Surinam, ABŞ və Venesueladır. . El Salvador və Uruqvayda yerli olaraq nəsli kəsilmiş hesab edilir. [1] 1999-cu ildə 20-ci əsrin əvvəllərində onun tarixi diapazonu ABŞ-ın cənubundan Mərkəzi Amerikaya və Argentinanın cənubuna qədər uzanan 19.000.000 km 2 (7.300.000 sq mi) olaraq qiymətləndirilir. 21-ci əsrin əvvəlində onun qlobal diapazonu təxminən 8.750.000 km 2 (3.380.000 sq mi) qədər azaldı, bunun böyük hissəsi ABŞ-ın cənubunda, Meksikanın şimalında, Braziliyanın şimalında və Argentinanın cənubundadır. [47]

Yaquar sıx meşələrə üstünlük verir və adətən Mərkəzi və Cənubi Amerikada quru yarpaqlı meşələrdə, tropik və subtropik nəmli enliyarpaqlı meşələrdə, yağış meşələrində və bulud meşələrində, mövsümi olaraq su altında qalan bataqlıqlarda, quru otlaqlarda və ABŞ-da tarixən palıd meşələrində yaşayır. 3,800 m (12,500 fut) yüksəkliklərdə qeydə alınıb, lakin dağ meşələrindən qaçır. Sıx bitki örtüyü olan çay sahillərindəki yaşayış mühitinə və bataqlıqlara üstünlük verir. [30] Meksika və Qvatemaladakı Maya meşələrində aparılan tədqiqatın nəticələri göstərdi ki, 11 GPS yaxalıqlı yaquar yollardan uzaq, narahat olmayan sıx yaşayış mühitinə üstünlük verir, dişilər insan fəaliyyətinin aşağı səviyyədə olduğu ərazilərdən belə qaçırlar, kişilər isə insan əhalisinin sıxlığından daha az narahat görünürdü. [48]

Koloradoda Şimali Platte çayına qədər şimalda yaquarların müşahidələri 19-cu əsrdə qeydə alınıb. [49] 1919-cu ildə Kaliforniyanın Monterey bölgəsində yaquarların müşahidə edildiyi bildirilir. [50] Yaquarları Arizona, Nyu Meksiko və Texasda vaxtaşırı görmək olur. [51] [52] [53] 2012-2015-ci illər arasında Santa Rita dağlarında 23 yerdə erkək avara yaquar qeydə alınıb. [54]

Yaquar əsasən gecə və alaqaranlıq zamanı aktivdir. [55] [56] [57] Bununla belə, Amazon Yağış Meşəsinin və Pantanalın sıx meşəlik bölgələrində yaşayan yaquarlar gündüzlər əsasən aktiv olur, Atlantik meşəsindəki yaquarlar isə əsasən gecələr aktivdir. [58] Yaquarın fəaliyyət sxemi onun əsas yırtıcı növlərinin fəaliyyəti ilə üst-üstə düşür. [59] Bu mütəxəssis alpinist və üzgüçüdür. Mövsümi su basan meşələrdə qismən ağaclarda yaşayır və ağacvari heyvanları ovlayır. [60] : 399

Ekoloji rol

Yetkin yaquar zirvə yırtıcısıdır, yəni qida zəncirinin başındadır və vəhşi təbiətdə ovlanmır. Yaquar həm də əsas daş növü adlandırılmışdır, çünki o, ot yeyən və dənəli məməlilər kimi yırtıcıların populyasiya səviyyələrinə nəzarət edir və beləliklə, meşə sistemlərinin struktur bütövlüyünü qoruyur. [39] [61] [62] Bununla belə, yaquar kimi növlərin ekosistemlərə hansı təsirinin olduğunu dəqiq müəyyən etmək çətindir, çünki məlumatlar onun mövcud yaşayış yerləri və onların olmadığı bölgələrlə müqayisə edilməlidir və insan fəaliyyətinin təsirlərinə nəzarət edilməlidir. . Qəbul edilir ki, orta ölçülü yırtıcı növlərin, əsas daş yırtıcıların yoxluğunda populyasiya artımına məruz qalması, bunun da ardıcıl mənfi təsirlərə malik olduğu ehtimal edilir. [63] Bununla belə, sahə işi göstərdi ki, bu, təbii dəyişkənlik ola bilər və əhali artımı davamlı olmaya bilər. Beləliklə, əsas daşı yırtıcı hipotezi bütün elm adamları tərəfindən qəbul edilmir. [64]

Yaquar pumaya simpatikdir (Puma concolor). Mərkəzi Meksikada hər ikisi ağ quyruqlu maralları ovlayır (Odocoileus virginianus), yaquar və puma ovunun müvafiq olaraq 54%-ni və 66%-ni təşkil edir. [39] Meksikanın şimalında yaquar və puma eyni yaşayış yerini bölüşür və onların pəhrizi ovların mövcudluğundan asılı olaraq üst-üstə düşür. Yaquarlar maral və buzovlara üstünlük verirdilər. Meksika və Mərkəzi Amerikada iki pişikdən heç biri dominant yırtıcı hesab edilmir. [65] Cənubi Amerikada yaquar pumadan daha böyükdür və adətən 22 kq-dan (49 funt) çox olan daha böyük ov götürməyə meyllidir. Puma ovunun çəkisi adətən 2 ilə 22 kq (4 və 49 lb) arasındadır ki, bu da onun daha kiçik olmasının səbəbi olduğu düşünülür. [66] Bu vəziyyət puma üçün faydalı ola bilər. Onun daha geniş yırtıcı yuvası, o cümlədən kiçik yırtıcı götürmək qabiliyyəti ona insanların dəyişdirdiyi landşaftlarda yaquardan üstünlük verə bilər. [39]

Ovçuluq və pəhriz

Yaquar məcburi ətyeyən heyvandır və qida maddələrinə ehtiyacı üçün yalnız ətdən asılıdır. Yaquarın pəhrizini sənədləşdirən 53 tədqiqatın təhlili göstərdi ki, onun ovunun çəkisi 1 ilə 130 kq (2,2 ilə 286,6 funt arasında) arasında dəyişir, 45-85 kq (99-187 funt) çəkisi olan yırtıcıya üstünlük verir və kapibara (Hydrochoerus hydrochaeris) və nəhəng qarışqa yeyən (Myrmecophaga tridactyla) əhəmiyyətli dərəcədə üstünlük verilir. Mümkün olduqda bataqlıq marallarını da ovlayır (Blastocerus dichotomus), cənub tamandua (Tamandua tetradaktila), yaxalı pekari (Pecari tajacu) və qara agouti (Dasyprocta fuliginosa). [27] Daşqın düzənliklərində yaquarlar fürsətçi olaraq tısbağalar və kaymanlar kimi sürünənləri götürürlər. Sürünənlərin istehlakı digər böyük pişiklərə nisbətən yaquarlarda daha tez-tez olur. [67] Yaquar həmçinin vəhşi ovların az olduğu mal-qara təsərrüfatlarında mal-qaranı ovlayır. [68] [69] Çəkisi 34 kq (75 lb) olan əsir yaquarın gündəlik qida ehtiyacı 1,4 kq (3,1 funt) ət olaraq təxmin edilirdi. [70]

Yaquarın dişləmə qüvvəsi ona sarı xallı Amazon çayı tısbağasının qabıqlarını deşməyə imkan verir (Podocnemis unifilis) və sarı ayaqlı tısbağa (Chelonoidis denticulatus) [70] [71] və qeyri-adi bir öldürmə üsulundan istifadə etmək üçün: o, beyinə ölümcül dişləmə çatdırmaq üçün məməli ovunu birbaşa kəllə sümüyünün qulaqları arasında dişləyir. [72] Yaquar Cənubi Amerika tapirinin boğazını dişləsə də (Tapirus terrestris) və digər böyük yırtıcı qurbanı boğulana qədər, it dişlərini kəllə sümüyünün temporal sümüklərindən deşərək, ziqomatik qövsünü və alt çənəsini sındıraraq və beyninə, çox vaxt qulaqlarından nüfuz edərək kapibarı öldürür. [73] Bunun "açılan" tısbağa qabıqlarına uyğunlaşma olduğu güman edilirdi ki, zirehli sürünənlər gec Pleistosen nəslinin kəsilməsindən sonra yaquar üçün bol ov bazası yaratmış ola bilərlər. [70] Bununla belə, bu mübahisəlidir, belə ki, yaquarların sürünənləri ovladığı ərazilərdə belə, bolluğu ilə müqayisədə onlar nisbətən nadir hallarda alınır və hələ də pişiyin pəhrizində məməlilər üstünlük təşkil edir. [67]

2001-ci ilin oktyabrından 2004-cü ilin aprelinə qədər Pantanalın cənubunda 10 yaquar müşahidə edildi. Apreldən sentyabr ayına qədər quraq mövsümdə, oktyabrdan mart ayına qədər bir gündən yeddi günə qədər, yağışlı mövsümdə isə birdən 16 günə qədər olan fasilələrlə yırtıcıları öldürdülər. [74]

Yaquar ov edərkən yırtıcı təqib etməkdənsə sapı və pusqu strategiyasından istifadə edir. Pişik tələsmədən və ya pusquya düşməzdən əvvəl yavaş-yavaş meşə cığırları ilə gedəcək, ovunu dinləyib təqib edəcək. Yaquar qapaqdan və adətən hədəfin kor yerindən sürətli bir zərbə ilə hücum edir. Bu növün pusquya düşmək qabiliyyəti həm yerli əhali, həm də sahə tədqiqatçıları tərəfindən heyvanlar aləmində demək olar ki, misilsiz hesab olunur və yəqin ki, onun bir sıra dağlarda zirvə yırtıcısı rolunun məhsuludur. müxtəlif mühitlər. Pusuya yırtıcıdan sonra suya sıçrayış da daxil ola bilər, çünki yaquar üzərkən böyük bir öldürmə qabiliyyətinə malikdir ki, daşqının qarşısını almaq üçün düyə kimi böyük cəsədləri ağaca aparmaq olar. Yırtıcını öldürdükdən sonra yaquar cəsədi sıxlığa və ya başqa tənha yerə sürükləyəcək. Boyun və sinədən yeməyə başlayır. Ürək və ağciyərlər, sonra isə çiyinlər yeyilir. [75]

Sosial fəaliyyət

Yaquar, balaları olan dişilər istisna olmaqla, təkdir. 1977-ci ildə Paraqvay çayı vadisindəki tədqiqat sahəsində bir erkək, dişi və balalar və iki dişi və iki erkəkdən ibarət qruplar bir neçə dəfə görüldü. Radioyaxalı qadın 25–38 km 2 (9,7–14,7 kv mi) ev aralığında hərəkət etdi və bu, qismən başqa bir dişi ilə üst-üstə düşdü. Bu tədqiqat sahəsindəki kişinin ev diapazonu bir neçə dişi ilə üst-üstə düşür. [76]

Yaquar öz ərazisini işarələmək üçün sıyrıq izləri, sidik və nəcisdən istifadə edir. [77] [78] Ev silsilələrinin ölçüsü meşələrin qırılma səviyyəsindən və insan əhalisinin sıxlığından asılıdır. Dişilərin ev diapazonu Pantanalda 15,3 km 2 (5,9 sq mi) ilə Amazonda 53,6 km 2 (20,7 kv mi) ilə Atlantik Meşəsində 233,5 km 2 (90,2 kv mi) arasında dəyişir. Erkək yaquarların yaşadığı ərazilər Pantanalda 25 km 2 (9,7 sq mi) ilə Amazonda 180,3 km 2 (69,6 sq mi) ilə Atlantik Meşəsində 581,4 km 2 (224,5 sq mi) və 807,4 km 2 (311 sq mi) arasında dəyişir. ) Cerrado-da. [79] 2003 və 2004-cü illərdə GPS telemetriyasından istifadə edən tədqiqatlar Pantanal bölgəsində 100 km 2-də cəmi 6-7 yaquar sıxlığını aşkar etdi, ənənəvi metodlardan istifadə edilən 10-11 yaquarla müqayisədə bu, geniş istifadə edilən seçmə üsullarının fərdlərin faktiki sayını artıra biləcəyini göstərir. nümunə götürmə sahəsində. [80]

Kişilər arasında döyüşlər baş verir, lakin nadir hallarda olur və vəhşi təbiətdə qaçma davranışı müşahidə edilmişdir. [77] Yaquar ərazi və cütləşən rəqibləri xəbərdar etmək üçün uğultu və ya gurultu ilə fərdlər arasında intensiv əks-zənglər vəhşi təbiətdə müşahidə edilmişdir. [9] [70] Bu səslənmədə beş və ya altı bağırsaq notu var. [9] Dişi yaquar erkək yaxınlaşdıqda qaşınır. Bu səs qısa, aşağı intensivlikli, heç bir təhlükə yaratmayan, bəlkə də əmin-amanlıq və passivlik siqnalı üçün nəzərdə tutulmuş səs kimi təsvir edilir. [81] [82] Çox vaxt iki pişik arasında salamlaşmaq üçün, arvadbazlıq zamanı və ya balalarına təsəlli verən ana tərəfindən istifadə olunur. [81] Balaların ağlamaları, gurglingləri və miyavlamaları qeydə alınmışdır. [9]

Çoxalma və həyat dövrü

Əsirlikdə dişi yaquar təxminən 2,5 yaşında cinsi yetkinliyə çatır. Estrus 41,8 ilə 52,6 gün arasında estrus dövrü ilə 7-15 gün davam edir. Estrus zamanı o, yuvarlanan və uzun müddətli səslə artan narahatlıq nümayiş etdirir. [83] O, induksiya edilmiş yumurtlayıcıdır, lakin özbaşına da yumurtlaya bilər. [84] Hamiləlik 91-111 gün davam edir. [85] Kişi üç-dörd yaşında cinsi yetkin olur. [86] Onun orta boşalma həcmi 8,6±1,3 ml-dir. [87] Yaquarın nəsil uzunluğu 9,8 ildir. [88]

Pantanalda damazlıq cütlərin beş günə qədər bir yerdə qalması müşahidə edildi. Dişilərin bir-iki balası var idi. [89] Balacaların gözləri qapalı doğulur, lakin iki həftədən sonra açılır. Balalar üç aylıq olanda süddən kəsilir, lakin analarını ova müşayiət etmək üçün yola düşməzdən əvvəl altı ay doğum yuvasında qalırlar. [90] Yaquarlar iki ilə qədər analarının yanında qalırlar. Onlar nadir hallarda 11 ildən çox yaşayırlar, lakin əsir fərdlər 22 il yaşaya bilər. [9]

2001-ci ildə Emas Milli Parkında erkək yaquar iki balasını öldürüb və qismən yeyib. Qan nümunələrinin DNT atalıq testi nəticəsində məlum olub ki, balaların atası kişidir. [91] 2013-cü ildə Pantanalın şimalında daha iki uşaq öldürmə hadisəsi qeydə alınıb. [92]

İnsanlara hücumlar

İspan konkistadorları yaquardan qorxurdular. Çarlz Darvinə görə, Cənubi Amerikanın yerli xalqları, kapibaraların bol olduğu müddətcə insanların yaquardan qorxmalarına ehtiyac olmadığını bildirirdilər. [93] Braziliyada yaquarın bir insanı öldürməsi ilə bağlı ilk rəsmi qeyd 2008-ci ilin iyun ayına aiddir. [94] Qayanada iki uşaq yaquarların hücumuna məruz qalmışdır. [95] Yaquar bütün böyük pişiklər arasında insanları öldürmək və yemək ehtimalı ən azdır və hücumların əksəriyyəti küncə sıxıldıqda və ya yaralandıqda baş verir. [96]

Yaquar yaşayış yerinin itirilməsi və parçalanması, mal-qaranın sərxoş olması və yaquarın bədən hissələrinin qeyri-qanuni ticarəti üçün qisas məqsədilə qanunsuz öldürülmə təhlükəsi ilə üzləşir. Yaquar populyasiyası 1990-cı illərin ortalarından bəri yəqin ki, 20-25% azaldığı üçün IUCN Qırmızı Siyahısına yaxın təhlükə altında olanlar kimi daxil edilmişdir. Meşələrin qırılması yaquar üçün böyük təhlükədir. Yaşayış yerinin itirilməsi Argentina pampası, Meksikanın quraq otlaqları və ABŞ-ın cənub-qərbi kimi daha quru bölgələrdə ən sürətli olmuşdur. [1]

2002-ci ildə, 20-ci əsrin əvvəllərində yaquarın əhatə dairəsinin təxminən 46%-ə qədər azaldığı təxmin edilirdi. [47] 2018-ci ildə onun diapazonunun keçən əsrdə 55% azaldığı təxmin edilirdi. Qalan yeganə qala Amazon tropik meşəsidir, meşələrin qırılması ilə sürətlə parçalanan bir bölgədir. [97] 2000 və 2012-ci illər arasında yaquar silsiləsində meşə itkisi 83.759 km 2 (32.340 sq mi) təşkil etdi, parçalanma xüsusilə Yaquar Mühafizə Bölmələri (JCU) arasındakı dəhlizlərdə artdı. [98] 2014-cü ilə qədər Boliviyadakı iki JCU arasında birbaşa əlaqə itdi və Argentinanın şimalındakı iki JCU meşələrin qırılması səbəbindən tamamilə təcrid olundu. [99]

Meksikada yaquar ilk növbədə brakonyerliklə təhdid edilir. Onun yaşayış yeri Meksikanın şimalında, Meksika körfəzində və Yukatan yarımadasında torpaqdan istifadə, yolların tikintisi və turizm infrastrukturunun dəyişməsi nəticəsində parçalanmışdır. [100] Panamada 230 yaquardan 220-si 1998-2014-cü illər arasında mal-qaranı yırtıcılığa görə qisas almaq üçün öldürüldü. [101] Venesuelada 1940-cı ildən bəri yaquar ölkədəki yayılma ərazisinin təxminən 26%-də, əsasən də quru savannalarda məhv edilib. və Anzoategui'nin şimal-şərq bölgəsindəki məhsuldar olmayan çəmənliklər. [102] Ekvadorda yol şəbəkəsinin genişləndirilməsi insan ovçularının meşələrə çıxışını asanlaşdıran ərazilərdə yaquar ov sayının azalması ilə təhlükə altındadır. [103] Alto Parana Atlantik meşələrində, 1995-2008-ci illər arasında İquaçu Milli Parkı və ona bitişik Misiones əyalətində ən azı 117 yaquar öldürüldü. [104] Kolumbiyanın Şoko Departamentindəki bəzi Afro-Kolumbiyalılar ət istehlakı və satışı üçün yaquar ovlayırlar. . [105] 2008-2012-ci illər arasında Belizin mərkəzində ən azı 15 yaquar heyvandarlıq fermerləri tərəfindən öldürülüb. [106]

Yaquar dərilərinin beynəlxalq ticarəti İkinci Dünya Müharibəsinin sonu və 1970-ci illərin əvvəlləri arasında inkişaf etdi. [107] Əhəmiyyətli azalmalar 1960-cı illərdə baş verdi, çünki təkcə Braziliya Amazonunda hər il 15.000-dən çox yaquar dəriləri üçün öldürüldü. Nəsli kəsilməkdə olan Növlərin Beynəlxalq Ticarətinə dair Konvensiyanın qüvvəyə mindiyi 1973-cü ildən bəri yaquar dərilərinin ticarəti azaldı. [108] Şimal-qərb Boliviya Amazonunda 533 nəfərlə aparılan müsahibə sorğuları yerli əhalinin yaquarları qorxudan, qisas almaq üçün və ticarət məqsədilə öldürdüyünü ortaya qoydu. [109] 2016-cı ilin avqustu ilə 2019-cu ilin avqust ayları arasında Perunun Lima, Iquitos və Pucallpa şəhərlərindəki turizm bazarlarında yaquar dəriləri və bədən hissələri satışa çıxarılıb. [110] İnsan-vəhşi təbiət münaqişəsi, fürsətçi ov və daxili bazarlarda ticarət üçün ov Beliz və Qvatemalada yaquarların öldürülməsi üçün əsas amillərdir. [111] Müsadirə hesabatları göstərir ki, 2012-2018-ci illər arasında ən azı 857 yaquar ticarətlə məşğul olub, o cümlədən təkcə Boliviyada 482 şəxs Çində 31 yaquar ələ keçirilib. [112] 2014-cü ildən 2019-cu ilin əvvəlləri arasında Boliviyadan çıxan və Çinə göndərilən 760 yaquar dişi ələ keçirildi. Gizli araşdırmalar nəticəsində məlum olub ki, yaquarın bədən hissələrinin qaçaqmalçılığı Boliviyada Çin sakinləri tərəfindən həyata keçirilir. [113]

Yaquar CITES I Əlavəsində verilmişdir, bu o deməkdir ki, yaquarların və ya onların bədən hissələrinin bütün beynəlxalq ticarəti qadağandır. Argentina, Braziliya, Kolumbiya, Fransız Qvianası, Honduras, Nikaraqua, Panama, Paraqvay, Surinam, ABŞ və Venesuelada yaquar ovlamaq qadağandır. Qvatemala və Peruda yaquarların ovlanması məhdudlaşdırılıb. [1] In Ecuador, hunting jaguars is prohibited, and it is classified as threatened with extinction. [114] In Guyana, it is protected as an endangered species, and hunting it is illegal. [115]

In 1986, the Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary was established in Belize as the world's first protected area for jaguar conservation. [116]

Jaguar Conservation Units

In 1999, field scientists from 18 jaguar range countries determined the most important areas for long-term jaguar conservation based on the status of jaguar population units, stability of prey base and quality of habitat. These areas, called "Jaguar Conservation Units" (JCUs), are large enough for at least 50 breeding individuals and range in size from 566 to 67,598 km 2 (219 to 26,100 sq mi) 51 JCUs were designated in 36 geographic regions including: [47]

  • the Sierra Madre Occidental and Sierra de Tamaulipas in Mexico
  • the Selva Maya tropical forests extending over Mexico, Belize and Guatemala
  • the Chocó–Darién moist forests from Honduras and Panama to Colombia
  • northern Cerrado and Amazon basin in Brazil in Bolivia, Peru and Argentina in Argentina

Optimal routes of travel between core jaguar population units were identified across its range in 2010 with the aim of implementing wildlife corridors that connect JCUs. These corridors represent areas with the shortest distance between jaguar breeding populations, require the least possible energy input of dispersing individuals and pose a low mortality risk. These corridors cover an area of 2,600,000 km 2 (1,000,000 sq mi) and range in length from 3 to 1,102 km (1.9 to 684.8 mi) in Mexico and Central America and from 489.14 to 1,607 km (303.94 to 998.54 mi) in South America. [117] Cooperation with local landowners and municipal, state, or federal agencies are essential to maintain connected populations and prevent fragmentation in both JCUs and corridors. [118] Seven of 13 corridors in Mexico are functioning with a width of at least 14.25 km (8.85 mi) and a length of no more than 320 km (200 mi). The other corridors may hamper passage, as they are narrower and longer. [119]

In August 2012, the United States Fish and Wildlife Service set aside 3,392.20 km 2 (838,232 acres) in Arizona and New Mexico for the protection of the jaguar. [120]

Yanaşmalar

In setting up protected reserves, efforts generally also have to be focused on the surrounding areas, as jaguars are unlikely to confine themselves to the bounds of a reservation, especially if the population is increasing in size. Human attitudes in the areas surrounding reserves and laws and regulations to prevent poaching are essential to make conservation areas effective. [121]

To estimate population sizes within specific areas and to keep track of individual jaguars, camera trapping and wildlife tracking telemetry are widely used, and feces may be sought out with the help of detector dogs to study jaguar health and diet. [80] [122] Current conservation efforts often focus on educating ranch owners and promoting ecotourism. [123] The jaguar is generally defined as an umbrella species – its home range and habitat requirements are sufficiently broad that, if protected, numerous other species of smaller range will also be protected. [124] Umbrella species serve as "mobile links" at the landscape scale, in the jaguar's case through predation. Conservation organizations may thus focus on providing viable, connected habitat for the jaguar, with the knowledge other species will also benefit. [123]

Ecotourism setups are being used to generate public interest in charismatic animals such as the jaguar while at the same time generating revenue that can be used in conservation efforts. Audits done in Africa have shown that ecotourism has helped in African cat conservation. As with large African cats, a key concern in jaguar ecotourism is the considerable habitat space the species requires. So if ecotourism is used to aid in jaguar conservation, some considerations need to be made as to how existing ecosystems will be kept intact or how new ecosystems that are large enough to support a growing jaguar population will be put into place. [125]

In pre-Columbian Central and South America, the jaguar was a symbol of power and strength. In the Andes, a jaguar cult disseminated by the early Chavín culture became accepted over most of today's Peru by 900 BC. The later Moche culture of northern Peru used the jaguar as a symbol of power in many of their ceramics. [126] [127] [128] In the Muisca religion in Altiplano Cundiboyacense, the jaguar was considered a sacred animal, and people dressed in jaguar skins during religious rituals. [129] The skins were traded with peoples in the nearby Orinoquía Region. [130] The name of the Muisca ruler Nemequene was derived from the Chibcha words nymyquyne, meaning "force of the jaguar". [131] [132]

Sculptures with "Olmec were-jaguar" motifs were found on the Yucatan Peninsula in Veracruz and Tabasco they show stylized jaguars with half-human faces. [133]

In the later Maya civilization, the jaguar was believed to facilitate communication between the living and the dead and to protect the royal household. The Maya saw these powerful felines as their companions in the spiritual world, and several Maya rulers bore names that incorporated the Mayan word for jaguar (b'alam in many of the Mayan languages). Balam (Jaguar) remains a common Maya surname, and it is also the name of Chilam Balam, a legendary author to whom are attributed 17th and 18th-centuries Maya miscellanies preserving much important knowledge. Remains of jaguar bones were discovered in a burial site in Guatemala, which indicates that Mayans kept jaguars as pets. [134]

The Aztec civilization shared this image of the jaguar as the representative of the ruler and as a warrior. The Aztecs formed an elite warrior class known as the Jaguar warrior. In Aztec mythology, the jaguar was considered to be the totem animal of the powerful deity Tezcatlipoca. [135] [136]

A conch shell gorget depicting a jaguar was found in a burial mound in Benton County, Missouri. The gorget shows evenly-engraved lines and measures 104 mm × 98 mm (4.1 in × 3.9 in). [137] Rock drawings made by the Hopi, Anasazi and Pueblo all over the desert and chaparral regions of the American Southwest show an explicitly spotted cat, presumably a jaguar, as it is drawn much larger than an ocelot. [52]

The jaguar is also used as a symbol in contemporary culture. It is the national animal of Guyana and is featured in its coat of arms. [138] The flag of the Department of Amazonas features a black jaguar silhouette leaping towards a hunter. [139] The crest of the Argentine Rugby Union features a jaguar. [140]


Are Cats Actually Smarter Than Dogs? Here's What Science Has to Say

Whether you think you know or not, the answer just might surprise you.

It's no secret that pet owners tend to have very strong opinions on which animal is not only smarter, but friendlier, cuter, and overall just "better"—most of which are not rooted in fact, but strictly based on how they feel about their own feline or canine companion. However, science does have something to say about the dogs vs. cats debate—and depending on where you stand, you might not like it.

From a purely anatomical perspective, dogs are brainier than cats, according to a 2017 study published in Frontiers in Neuroanatomy. When researchers at Vanderbilt University studied the brains of various carnivores, they found that although cats have larger brains than dogs, there appears to be a higher level of functioning going on inside canine brains. Bunun mənası nədir? Well, the study found that dogs have around 530 million cortical neurons, which are located in the cerebral cortex and are responsible for things like thinking, planning, and other "intelligent" behaviors. Cats on the other hand have an average of just 250 million.

"Our findings mean to me that dogs have the biological capability of doing much more complex and flexible things with their lives than cats," Suzana Herculano-Houzel, one of the researchers involved in the study, said in a press release. "At the least, we now have some biology that people can factor into their discussion about who's smarter, cats or dogs."

These findings, however, weren't the first to deem dogs' brains superior to those of cats. In another 2010 study published in Milli Elmlər Akademiyasının Materialları, researchers at Oxford University charted the brain growth of more than 500 species of mammals. Their conclusion was that there is a link between a species' sociality and brain size in relation to their body size. Dogs are much more social creatures than cats, and therefore, their brains have grown much more over time than our furry feline friends' brains have.

This isn't an open-and-shut case, though. In an interview with PBS, Brian Hare, founder and director of Duke University's Canine Cognition Center, warned that comparing the intelligence of dogs and cats is "like asking if a hammer is a better tool than a screwdriver. Each tool is designed for a specific problem, so of course it depends on the problem we are trying to solve."

Ultimately, dogs and cats are intelligent in different ways. While dogs are easier to train and teach, cats are naturally more independent and intuitive. Intelligence is a spectrum, and both animals are brilliant in their own way. And for more fun facts about your pets, There's Scientific Proof Cats Adopt Owners' Personalities.


Big Cats, Big Teeth

Students compare the shape and size of human, lion, and gazelle teeth and jaws. Then they predict what each animal eats and decide if the animal is a meat-eater, plant-eater, or an omnivore.

Bu, bu səhifədəki məzmunu təmin edən və ya töhfə verən NG Education proqramlarının və ya tərəfdaşlarının loqolarını sadalayır. Proqram

1. Activate students’ prior knowledge about big cat predators and their prey.
Discuss with students what they think of when they hear “big cats.” Soruşun: What pictures or words do you think of when I say "big cat"? What are some types of big cats that you can think of? Elicit from students that big cats include lions, tigers, leopards, cheetahs, and other large predatory cats. Distribute the worksheet Big Cats Tooth Comparison and have students examine the images of the skulls. Soruşun: What types of animals do you think these are? Sən necə bilirsən? Elicit from students that one is a human, one is a meat-eating lion, and the other is a plant-eating gazelle. Tell students to look at the differences in the shape and size of the animals’ teeth and jaws. Discuss their observations. Explain that in the wild, the lion is a predator and the gazelle is its prey. Soruşun: What is prey? Explain that prey are animals that are hunted and eaten by other animals. Soruşun: What are predators? Explain that predators are meat-eaters that feed on other animals. The shape and size of a lion’s teeth and jaws help it to be a successful predator.

2. Have students predict how their teeth and jaws compare to those of a lion.
Prompt students to list what they ate for breakfast or lunch. Write their responses on the board. Ask volunteers: Are you a meat-eater or a plant-eater? Elicit from students that most humans eat both plants and animals. Explain that an animal that eats a variety of organisms, including plants and animals, is an omnivore. Humans are omnivores so their mouths are designed to eat both meat and plants. Tell students that they are now going to make predictions about how their teeth and jaws compare to those of a lion. They will test their predictions by collecting more information. Read aloud the worksheet directions for Part 1: Prediction. Allow students time to make their predictions and complete Part 1.

3. Have students collect more information to test their predictions.
Tələbələri kiçik qruplara bölün. Read aloud the worksheet directions for Part 2: Observations. Have students work in small groups and use mirrors to observe their teeth and mouths so they can sketch and describe the shape of their teeth. After students have sketched and described the shape of their front teeth (incisors), canine teeth, and back teeth (molars), have them measure the size of one group member’s canine teeth. Help them to correctly identify their canine teeth. Explain that if they find their two front teeth and go two teeth to the right or left, then they have found their canines. Then have students compare the size of human canine teeth to the size of lion canine teeth. Facilitate students as needed and encourage them to use the reference images provided on their worksheets.

4. Use the provided answer key to discuss students’ observations and predictions.
After students complete Part 2 of the worksheet, use the provided answer key to discuss their findings as a class. Ask students if their predictions were correct. Soruşun: Is a lion’s jaw bigger than a human’s? Are a lion’s teeth bigger than a human’s? Are all of the lion’s teeth the same shape? How does the shape of a human’s teeth compare to a lion’s? Elicit from students that the lion’s teeth and jaws are much larger than a human’s, but some of the shapes are similar. For example, humans and lions both have smaller, smoother front teeth (incisors) and sharp, pointed canine teeth. However, the shape of a human’s back teeth (molars) is quite different from a lion’s. Humans have back teeth that are rounded and bumpy, and lions have back teeth that are sharp. Ask students to compare the amount of teeth lions and humans have. Explain that adult lions have 30 teeth and adult humans have between 28 and 32. As kids, however, humans only have 20 teeth and they are temporary, or “baby” teeth. Ask students to compare the size (length) of their canine teeth to those of lions and adult humans. Adult lion canines are about 10 centimeters long and adult human canines are a little more than 1.5 centimeters long.


5. Have students reflect on similarities and differences between human and lion teeth.

Have students reflect on what they learned from their observations. Tell students to think about why human teeth are similar to and different from lion teeth. Have students share aloud the similarities and differences they observed. Facilitate the discussion. Soruşun: Why is the shape of a lion’s back teeth so different from a human’s? Elicit from students that the large size and sharp, pointed shape of a lion’s teeth are used to shred and tear the meat they eat. Humans’ flat, bumpy back teeth are used for grinding up food, especially plant material, such as vegetables, beans, and nuts. Soruşun: What teeth do we humans use to tear and eat meat? Elicit from students that we use our front teeth and canines to bite down and tear meat. Lions don’t need grinding teeth because they don’t really chew their food. They just tear it, break it into smaller chunks, and swallow it. Soruşun: How do the shape and size of the gazelle’s jaw and teeth help it eat? Students should be able to explain that the gazelle’s jaw is long and narrow and contains a lot of flat, bumpy teeth like human back teeth (molars). Soruşun: Based on this observation, can you predict what gazelles eat? Elicit from students that the gazelle’s teeth are flat and round, and therefore used for grinding up tough plant material like grass and shrubs. Students should understand that the shape and size of an animal’s teeth and jaw have evolved to help it eat specific types of plant and/or animal material.

Qeyri-rəsmi Qiymətləndirmə

Review students' completed worksheets and responses to discussion questions to assess their comprehension.

Öyrənmənin genişləndirilməsi

Have students do the activity again, using a different big cat predator for comparison.


4 Machairodus kabir

Despite Smilodon&rsquos fame as the classic &ldquosabertooth tiger,&rdquo its short tail and different body proportions were very different from an actual tiger.

Machairodus, on the other hand, probably looked pretty much like a giant tiger with saber teeth it had very tiger-like proportions and a long tail, although it is impossible to know if it had stripes, spots, or any other kind of fur markings.

Machairodus is seldom mentioned as a giant feline, but some fossil remains found in Chad, Africa, (and classified as a new species, Machairodus kabir) suggest that this creature was among the largest cats of all times&mdashweighing up to 490 kgs (1080 lbs) or perhaps 500 kgs (1102 lbs), being &ldquothe size of a horse.&rdquo It fed on elephants, rhinos, and other large herbivores, which were abundant at the time.

Machairodus kabir probably looked somewhat like the gigantic &ldquosabertooth tiger&rdquo in the film 10.000 B.C, although sadly, it went extinct during the Miocene period, long before the appearance of humans.


Who, What, Why: How do cats survive falls from great heights?

The cat's owner Brittney Kirk, a nurse, left the window open a crack on Wednesday morning to give Sugar some air. Sugar got out and either fell or leapt off the ledge and hit a patch of grass and mulch.

An animal rescue service found her and traced her back to Ms Kirk through a microchip embedded in her skin.

"She's a tough little kitty," Ms Kirk told the Boston Globe newspaper.

Cats' remarkable ability to survive falls from great heights is a simple and predictable matter of physics, evolutionary biology, and physiology, veterinarians and biologists say.

"This recent story isn't much of a surprise," says Jake Socha, a biomechanist at Virginia Tech university.

"We do know that animals exhibit this behaviour, and there have been lots of records of these cats surviving."

With scientists unwilling to toss cats off buildings for experimental observation, science has been unable systematically to study the rate at which they live after crashing to the ground.

In a 1987 study of 132 cats brought to a New York City emergency veterinary clinic after falls from high-rise buildings, 90% of treated cats survived and only 37% needed emergency treatment to keep them alive. One that fell 32 stories onto concrete suffered only a chipped tooth and a collapsed lung and was released after 48 hours.

From the moment they're in the air to the instant after they hit the ground, cats' bodies are built to survive high falls, scientists say.

They have a relatively large surface area in proportion to their weight, thus reducing the force at which they hit the pavement.

Cats reach terminal velocity, the speed at which the downward tug of gravity is matched by the upward push of wind resistance, at a slow speed compared to large animals like humans and horses.

For instance, an average-sized cat with its limbs extended achieves a terminal velocity of about 60mph (97km/h), while an average-sized man reaches a terminal velocity of about 120mph (193km/h), according to the 1987 study by veterinarians Wayne Whitney and Cheryl Mehlhaff.

Cats are essentially arboreal animals: when they're not living in homes or in urban alleys, they tend to live in trees.

Sooner or later, they're going to fall, biologists say. Cats, monkeys, reptiles and other creatures will jump for prey and miss, a tree limb will break, or the wind will knock them over, so evolution has rendered them supremely capable of surviving falls.

"Being able to survive falls is a critical thing for animals that live in trees, and cats are one of them," says Dr Socha. "The domestic cat still contains whatever suite of adaptations they have that have enable cats to be good up in trees."

Through natural selection, cats have developed a keen instinct for sensing which way is down, analogous to the mechanism humans use for balance, biologists say.

Then - if given enough time - they are able to twist their bodies like a gymnast, astronaut or skydiver and spin their tails in order to position their feet under their bodies and land on them.

"Everything that lives in trees has what we call an aerial righting reflex," says Robert Dudley, a biologist at the animal flight laboratory at the University of California - Berkeley.

Cats can also spread their legs out to create a sort of parachute effect, says Andrew Biewener, a professor of organismal and evolutionary biology at Harvard University, although it is unclear how much this slows the rate of descent.

"They splay out their legs, which is going to expand their surface area of the body, and that increases the drag resistance," he says.

When they do land, cats' muscular legs - made for climbing trees - act as shock absorbers.

"Cats have long, compliant legs," says Jim Usherwood of the structure and motion lab at the Royal Veterinary College. "They've got decent muscles. In that they're able to jump quite well, the same muscles divert energy into decelerating rather than breaking bones."

The springy legs increase the distance over which the force of the collision with the ground dissipates, says Dr Biewener.

"The impact forces are much higher in stiff collisions," he says. "If they can increase the collision time over a longer period, that reduces the impact force."

And a cat's legs are angled under the body rather than extended downward, like human or horse legs.

"You're not transmitting the forces really directly," says Dr Socha.

"If the cat were to land with its legs directly under him in a column and hold him stiff, those bones would all break. But they go off to the side and the joints then bend, and you're now taking that energy and putting it into the joints and you're getting less of a force at the bone itself."

However, house cats in urban or suburban areas tend to be overweight and in less than peak physical condition, warns Steve Dale, a cat behaviour consultant who is on the board of the Winn Feline Foundation, which supports cat health research.

That detracts from their ability to right themselves in midair, he says.

"This cat was lucky," he says. "But many, if not most, would have severe lung damage, would have a broken leg or two or three or four, maybe have damage to the tail, and maybe more likely than any of that a broken jaw or dental damage.


Pink dream

The most polarizing fashion statement, unadulterated kitsch, a world-famous brand name and a hit in girl's rooms: Hello Kitty. The Hello Kitty label can be found on pretty much all types of objects: from children's cassette recorders to guitars, bags, furniture and skulls. The targeted market sector (young, female) is crazy about her. Others generally can't fathom why.

Cat cults and cult cats


Videoya baxın: pişik (Iyul 2022).


Şərhlər:

  1. Devere

    Razıyam, bu gülməli fikirdir

  2. Dani

    Each person is himself pi @ dec of his own happiness ... Negrophilia The less we love a woman, the more the hand gets tired. There is such a city - ASS-fuck Advice to Windows users - fuck your patience!

  3. Votilar

    Bunda bir şey var. İndi hər şey aydındır, izahat üçün təşəkkür edirik.

  4. Rudd

    Düzdür, bu çox faydalıdır

  5. Fauzshura

    Düzdür, bu əyləncəli mesajdır

  6. Guktilar

    Tamamilə haqlısan. Bu barədə bir şey var və bu, əla bir fikirdir. Sizi dəstəkləməyə hazıram.



Mesaj yazmaq